Home > Blog > Webhosting, wat is dat?

Webhosting, wat is dat?

Als je een website, webshop of applicatie online wil plaatsen, dan heb je webhosting nodig! Dit is een stukje webruimte dat je huurt, waarop de bestanden van jouw website of applicatie bewaard worden. Dit gebeurd op servers die 24/7 verbonden zijn met het internet, zo is jouw website altijd bereikbaar voor iedereen!

Welke soorten hosting zijn er? Welke heb ik nodig?

Er bestaan verschillende soorten webhosting, zoals onder andere shared hosting en serverhosting. Als je een beperkte of geen technische kennis hebt en geen tijd voor het onderhouden van servers, kies je het best voor shared hosting. Hiervoor worden bij 1Ago pakketten aangeboden van mailhosting en webhosting. Heb je liever meer vrijheid over de webruimte die je huurt? Dan kan je bij serverhosting kiezen voor VPS of Dedicated servers.

Shared hosting

De naam zegt het zelf: Shared hosting of letterlijk vertaald: gedeelde hosting. Het stukje webruimte dat je huurt staat op een server dat je deelt met andere gebruikers. Dit wilt zeggen dat je alle resources van de server ook deelt. In extreme gevallen kan je hinder ondervinden omdat een andere gebruiker veel capaciteit vraagt, bijvoorbeeld door een piek van bezoekers op hun website. Jouw webruimte beheren doen je via een eenvoudig controlepaneel, je hebt hier weing of geen technische kennis voor nodig. Het onderhoud van de server gebeurd door de hostingprovider. Shared hosting is geschikt voor de meeste kleine websites, alsook de goedkoopste vorm van hosting.

VPS hosting

Dit is een afkorting voor Virtual Private Server. Je huurt hierbij een virtuele server die helemaal van jou is. Net zoals bij shared hosting staat jouw virtule server op een fysieke server. Deze word onderverdeeld in meerdere virtuele servers, met elk hun eigen resources. In tegenstelling tot shared hosting kunnen andere gebruikers van de fysieke server geen invloed hebben op jouw webruimte. Ideaal als je echt het maximale uit je website of applicatie wil halen. Je hebt volledige controle en bepaalt zelf welk besturingssysteem en software je draait op je eigen virtuele server. Hier heb je meer technische kennis nodig voor het onderhoud van je VPS.

Dedicated server hosting

Zoals bij VPS hosting geeft een dedicated server je volledige vrijheid en word enkel door jou gebruikt. Het grote verschil is dat we hier spreken niet spreken over een virtule server, maar een krachtige fysieke server. Voor jouw specifieke noden en wensen wordt er een server samengesteld, die vervolgens in het datacenter van je hostingprovider geplaatst word. Een complete server afhuren is niet goedkoop, het is de duurste vorm van hosting. Grote bedrijven en websites zullen eerder voor deze vorm van hosting kiezen.

Managed hosting

Wanneer je geen technische voorkennis en/of geen tijd hebt, dan kan je kiezen voor managed hosting. Hierbij geeft je het beheer en onderhoud van jouw hosting uit handen aan jouw hostingprovider. Managed hosting is een service boven op je normale hosting en altijd op maat van de klant. Uiteraard kost jouw hosting dan wel wat meer, maar zo kan je focussen op wat belangrijk is voor jou! Dit kan zowel bij shared hosting als bij serverhosting.Gepost door Azra Khan